Stress tijdens de zwangerschap, hoe voorkom je het?

Tijdens een zwangerschap gebeurt er een heleboel met je. Zowel lichamelijk als geestelijk. De hormonen gieren door je lijf en dit kan voor stress zorgen. Het is algemeen bekend dat stress tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor de baby. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die tijdens de zwangerschap zijn blootgesteld aan veel stress zowel motorisch als geestelijk vaker een achterstand op lopen. Dit wil je dus zo veel mogelijk voorkomen. Stress tijdens de zwangerschap, hoe voorkom je dat?

Waarom ervaar je soms stress tijdens de zwangerschap?

Bij een eerste zwangerschap heb je vast geen idee wat er allemaal op je af komt. Dat begint al bij het eerste bezoek aan de verloskundige, die allerlei vragen op je afvuurt waar je over na moet denken. Wil je borstvoeding geven? Een thuis- of ziekenhuisbevalling? Komen er erfelijke ziektes voor in de familie? Je hoofd draait overuren en ondertussen maakt je lichaam allerlei hormonen aan. Geen wonder dat je daar gestresst van kunt worden. Gaat alles wel goed met de baby?

Kunnen jullie het ouderschap wel aan? Heel veel dingen om je zorgen over te maken. Persoonlijk maakte ik me tijdens de zwangerschap van Yinthe weinig zorgen. Nou ben ik niet zo heel gestresst aangelegd, dus dat maakte het ook wel makkelijker. Ik voelde me best goed, de zwangerschap ging voorspoedig. En die bevalling, ach, dat zag ik wel. De dooddoener: “er is er nog nooit een blijven zitten” hield ik maar in mijn hoofd. En inderdaad, de bevalling ging relatief gemakkelijk. (Op het feit dat ze een maand te vroeg kwam en een sterrenkijker was na dan). Ik was achteraf dus blij dat ik me niet al te druk had gemaakt om al die feiten. Het komt zoals het komt, en vaak kun je er toch weinig aan veranderen.

Het is natuurlijk niet zo dat er alleen bij een eerste zwangerschap stress komt kijken. Dit kan bij latere zwangerschappen net zo goed het geval zijn, zeker na een miskraam of misschien wel het verlies van een kindje. Extra zorgen of alles wel goed gaat zorgt voor meer stress. Je weet nu immers dat het niet altijd “zomaar” goed komt. Er kunnen nog veel meer stressfactoren zijn, zit je bijvoorbeeld in een verhuizing, of zit je partner ineens zonder werk. Ziekte in de familie, geldproblemen. Zoveel dingen om je zorgen om te maken.

Hoe kun je stress tijdens de zwangerschap voorkomen?

Die stress is dus niet goed, maar wat kun je dan doen om zo min mogelijk stress te beleven? Per persoon is dat natuurlijk heel verschillend. Het is in ieder geval een goed idee om te benoemen waar je bang voor bent. Heb je veel angst voor de bevalling? Bespreek dit met je verloskundige en je partner. Ga naar een zwangerschapscursus, bereid je voor op wat komen gaat.

Sommige aanstaande moeders vinden het fijn om een bevallingsplan te maken. Hierin schrijf je op hoe jij de bevalling voor je ziet, of je pijnbestrijding wilt en zo ja welke. Waar en hoe je wilt bevallen en of je specifieke wensen hebt. Dit kan een hoop stress en onrust wegnemen. Ook is het fijn om een to do (en to buy) list te maken, zodat je kunt afstrepen wat je gedaan hebt. Baby uitzet compleet? Opvang geregeld? Alles in een overzicht scheelt een hoop stress.

Blijft de stress toch de overhand houden? Bespreek dit altijd met je verloskundige, zij is er om je te helpen. Ze kent alle ins en outs rondom zwangerschappen en heeft al zoveel verhalen gehoord dat ze ook veel oplossingen heeft. Probeer tijd te nemen om te ontspannen op een manier die werkt voor jou. Bedenk hoe jij het best tot rust komt. Door te wandelen in de buitenlucht? Misschien ben je pas echt relaxt na een les yoga, of drink je liever een kopje thee met een vriendin. Ga zwemmen of relaxen in een warm bad, lees een boek, doe wat voor jou goed voelt.

Tips om ruzie te voorkomen.

Stress in combinatie met hormonen maakt het er thuis niet gezelliger op. Voor je partner kan de hele zwangerschap sowieso een lastige periode zijn. Jij voelt van alles in je lichaam veranderen en groeien. Hij (of zij) staat er gevoelsmatig maar een beetje vanaf de zijlijn bij te kijken. Het is dus ook niet raar dat je partner moeilijk kan begrijpen hoe jij je voelt. Daarom is het belangrijk dat je goed met elkaar blijft praten. Vertel elkaar je twijfels en je angsten. Maar vraag ook aan je partner hoe hij de zwangerschap beleefd. Misschien ben je helemaal niet de enige die het moeilijk heeft en kun je elkaar er juist doorheen slepen.